Renovatie Noorderhoek.
Woningstichting de Wieren is momenteel druk bezig met de renovatie van de Noorderhoek.
Daar worden een groot aantal woningen afgebroken en zullen er nieuwe woningen worden gebouwd.
Voordat er woningen kunnen worden afgebroken, moet er gecontroleerd worden of er ook vogels broeden onder de dakpannen. Daarvoor heeft de woningstichting de hulp van de Vogelwacht Sneek ingeroepen. Beide partijen hebben een convenant opgesteld en ondertekend waarin een aantal zaken zijn vastgelegd. Zoals:
– De Vogelwacht is bereid mee te werken aan een aan een juiste ecologische begeleiding van de sloop van de woningen, in het belang van de aanwezige vogelpopulatie
– De Vogelwacht inspecteert de woningen op de aanwezigheid van broedsels.
– Van woningen welke geheel vrij zijn van broedsels verwijdert de Wieren direct de dakpannen.
– Er is geconstateerd dat gierzwaluwen en mussen in/op sommige woningen aanwezig zijn. De vogelwacht begeleidt deze nesten tot en met het uitvliegen van de jonge vogels en informeert aansluitend de Wieren dat van deze woningen de pannen verwijderd kunnen worden.
– De Vogelwacht geeft aan wanneer welke woningen gesloopt kunnen worden. Dit geschiedt bloksgewijs. Waar broedsel aanwezig is, blijven 2 naastgelegen woningen staan.
– In goed overleg met de Vogelwacht worden in de nieuw te bouwen woningen mitigerende maatregelen genomen. Dit om te zorgen dat voor de thans aanwezige vogels, de Huismus en de Gierzwaluw vervangende nestgelegenheid wordt geboden.
– Het betreft in hoofdlijn: neststenen, nestpannen en vogelvides. Zodra de bouwtekeningen gereed zijn vindt hierover nader overleg plaats. In dat overleg wordt gezamenlijk bepaals waar de mitigerende maatregelen worden toegepast.
Het spreekt voor zich dat er inmiddels al heel wat overleg is geweest tussen de Wieren en de Vogelwacht, dit tot volle tevredenheid van beide partijen.
Namens de Vogelwacht hebben Arjan Harkema, Jelle Plantinga en Ype van der Werf diverse keren een inventarisatie gedaan en inmiddels zijn alle jonge vogels uitgevlogen.
Van deze inventarisaties zijn een aantal foto’s gemaakt, deze kunt u bekijken onder menu Foto’s , album Renovatie Noorderhoek.
Foto’s bekijken >>
De Wieren heeft de bewoners van de wijk middels een brief geïnformeerd over de start van de sloopwerkzaamheden. Middels onderstaande link kunt u deze brief lezen.
Nestkastenproject Stadsfenne
Onder leiding van vrijwilligers van de Vogelwacht Sneek schilderden bewoners van Frittemahof en kinderen van groep 7 van de Simon Havingaschool een vijftiental vogelhuisjes. Zie foto’s. Deze vogelhuisjes worden binnenkort opgehangen in de wijk Stadsfenne.
De vogelhuisjes worden opgehangen aan bomen langs de rolstoelvriendelijke wandelroutes door de Stadsfenne die later dit voorjaar geopend zullen worden.
Deze routes, een rode en een blauwe zijn gemarkeerd door paaltjes.
Dit is een bijzonder initiatief van het Wijkplatform Stadsfenne, waarin naast Frittemahof en de Simon Havingaschool, ook de Parkflat Stadsfenne en obs De Oudvaart participeren. Daarnaast is ook het Bogerman Technasium betrokken. In een project deden leerlingen van deze school voorstellen om meer beleving aan de wandelroutes toe te voegen. Waaronder dus het aanbrengen van vogelhuisjes.
De Vogelwacht Sneek heeft geïnventariseerd welke nestkasten op welke plek zouden moeten komen. Langs de hele route worden dertien mezenkasten geplaatst en twee kasten voor spechten.
Bekijk Rode route
Bekijk Blauwe route
Lees verslag bewoner Frittemahof
Gierzwaluwproject van de familie Stockmann
Eind juli 2012 zag ik gierzwaluwen zoeken bij ons achter het huis. Ik heb die middag meteen een nestkast gemaakt met 5 nestgelegenheden.
Vrijwel direct kwamen gierzwaluwen aan de kast hangen. Ik had de trap amper weggehaald of ze vlogen over onze hoofden (mijn vrouw en mij) naar de kast.
in Mei 2013 ben ik begonnen met lokgeluiden toen ik de gierzwaluwen weer boven de buurt zag. Het waren steeds 3 zwaluwen die gierend en zoekend rond ons huis vlogen.
Intussen had ik de kast aangepast van 5 naar 4 appartementen met daarin nestmateriaal.
16 mei ging de eerste zwaluw aan de rechterkant naar binnen. Enkele dagen later zat ie aan de linkerkant. Die was toch beter en verder van het raam vandaan.
Rond 21 mei zag ik ’s avonds 2 gierzwaluwen naar binnen gaan. Uiteindelijk zijn er 2 jongen grootgebracht.
Het leuke was dat op een gegeven moment er wel 15-20 gierzwaluwen in formatie over ons tuin vloog. Ik heb daar helaas geen foto’s van.
Met Klaas Haringa en Rob Terveer hebben we in september de nestkast van de muur gehaald en het nest bekeken. Er was 1 nestruimte in gebruik genomen.
Hier vlak in de buurt heb ik een gierzwaluwkolonie ontdekt. Het is fantastisch te zien dat de gierzwaluwen hun territorium uitbreiden naar de buitenkant van Sneek.
Louis Stockmann
Bekijk de foto’s van de gierzwaluwen in album Gierzwaluwen bekijken >>
Wethouder Sinnema onthult informatiebord zwaluwen
Sneek – Wethouder Wigle Sinnema heeft tesamen met leerlingen van praktijkschool ’De Diken’ en Ype van der Werf van de Vogelbeschermingswacht Sneek e.o. in Sneek bij de oeverzwaluwenwand aan de Geeuw een informatiebord onthuld. Het bord, dat aan de Zuidwesthoekweg tussen Sneek en IJlst is geplaatst, is gemaakt door leerlingen van de Diken onder (bege) leiding van hun houtbewerking docent en geeft gedetailleerde info over de levensfasen van de oeverzwaluw.
Inmiddels zitten er vijftig paartjes in de wand die naar verwachting voor 200 nieuwe Oeverzwaluwen gaan zorgen. Het is een prachtig plekje geworden dat eigenlijk razendsnel door de natuur op de mens is terugveroverd na het vertrek van de bouwketen, die daar vlakbij waren geplaatst in verband met de aanleg van het Geeuw aquaduct.
Gevoel voor de natuur
Wethouder Sinnema deed nog een poging om de liefde voor de natuur bij de leerlingen aan te wakkeren, maar dat bleek verspilde moeite. Een leerling had wel eens kievitseieren gezocht, maar had verder niets met de natuur. Het ging hem puur om de eieren. De rest keek hem aan alsof ze het het in Keulen hoorden donderen.
Het informatiebord over de oeverzwaluw maakt onderdeel uit van in totaal 11 informatieborden over zwaluwen die in de gemeente Súdwest-Fryslân zijn geplaatst. De informatieborden zijn tot stand gekomen in een samenwerking tussen
gemeente SWF,Vogelbeschermingswacht Sneek e.o., praktijkschool De Diken en stadsvogeladviseur Niels de Bruijn.
De borden worden betaald van de landelijke stadsvogelprijs van 20.000 euro die de gemeente Sneek in 2011 heeft gewonnen.
Bron Groot Sneek - Foto’s Wim Walda en Arjen Harkema


Word jij ook zo vrolijk bij het zien van de eerste boerenzwaluw? Begrijpelijk! Boerenzwaluwen zijn immers de boodschappers van de lente en zijn met hun sierlijke vluchten prachtig om te zien. Lees meer >>


De huismus heeft er ruim 400 woningen bij gekregen
Het nestkastenproject is een groot succes geworden. Er zijn door alle publiciteit veel nestkasten besteld. Om alle nestkasten voor het broedseizoen te kunnen bezorgen is het niet meer mogelijk om nestkasten te bestellen. De projectgroep (Vogelwacht, Praktijkschool en de Gemeente) zal trachten om de nestkasten zo snel mogelijk bij iederen te bezorgen.Wij willen een ieder die een nestkast besteld heeft bedanken voor hun aanvraag. Foto’s van het project kunt u vinden onder menu Foto’s
Drie onder 1 kap
De mussenflat