Zwaluwtillen

Vogelwacht Sneek plaatst 3 zwaluwtillen in Sneek


De Vogelwacht Sneek is samen met de Gemeente bezig aan het verbeteren van broedgelegenheid voor de stadsvogels. Hiervoor is het plan Stadsvogels Sneek geschreven. Vorig jaar hebben de Vogelbeschermingswacht Sneek en de Gemeente Sneek, in samenwerking met praktijkschool De Dyken, het huismussenproject uitgevoerd. Vele huismussenkasten zijn toen aan de man gebracht en dit was een groot succes.Komend jaar willen we iets doen voor de zwaluwen in de stad. De oeverzwaluwwanden hebben groot onderhoud gehad en aan de Worp Tjaardastraat zijn een aantal neststenen voor de gierzwaluw geplaatst. Nu willen we iets doen voor de huiszwaluwen in onze stad. U kent ze misschien wel, dat kleine kwetterende luchtacrobaatje dat duizenden insecten voor ons uit de lucht vangt!! In de zomer een prachtig gezicht boven onze huizen, als de jongen vliegoefeningen krijgen van hun ouders en leren vliegen te vangen!! !.Een mooi aantal van deze huiszwaluwen broedt onder de overstekende dakranden van huizen. Bijvoorbeeld in de Olde Ee, en dat is prachtig! Echter, huizen worden tegenwoordig anders gebouwd en de nestgelegenheid verdwijnt!! Tevens zien we dat in aanbouw zijnde nesten worden weg gehaald of weg gespoten door de bewoners die denken dat ze hiervan overlast ondervinden.Wij, de Vogelwacht in samenwerking met de Gemeente, willen de zwaluwen hierin tegemoet komen door 3 zwaluwtillen in onze stad. Er wordt een zwaluwtil geplaatst in de Loten, in Pasveer en in het Rasterhoffpark. Stadsvogeladviseur Niels de Bruijn van VBN is hierin ook gekend. We hebben al een aantal sponsoren (Kuipers Woudsend) bereid gevonden om hieraan mee te werken. Ook praktijkschool De Dyken helpt weer mee.
Alvorens we de tillen kunnen plaatsen zullen we eerst voor elke til een bouwvergunnning moeten aanvragen bij de gemeente. Dit is inmiddels gebeurd en we hopen dat de tillen dit voorjaar geplaatst kunnen worden.
Foto’s van de bouw kunt u bekijken in het album Bouw Zwauluwtillen en de plaats waar de tillen komen te staan in het album Plaats Zwaluwtillen onder menu Foto’sTerug naar boven