Overslaan en ga direct naar de inhoud

BFVW-registratiesysteem platgelegd door cyberaanval.

Zoals velen van jullie inmiddels gemerkt hebben was het BFVW-registratiesysteem (zowel app als site) een deel van het Paasweekend niet te gebruiken. In de nacht van zondag 9 april op maandag 10 april is het systeem platgelegd door een cyberaanval met gijzelsoftware. Ondanks diverse beveiligingsniveaus is het ‘ze’ toch gelukt om binnen te komen, net zoals dat vele andere organisaties en bedrijven ook kan/is overkomen. We hebben gelukkig geen aanwijzingen dat er persoonsgegevens zijn overgenomen, we zien alleen dat bestanden op slot gezet zijn.

Inmiddels is, dankzij een grote inzet van onze ICT-mannen, het systeem gelukkig weer operationeel. Zowel app als systeem kunnen weer worden gebruikt om stippen in te voeren

De aanval heeft nog wel wat gevolgen:

Stippen die dit seizoen TOT zaterdag halverwege de middag zijn ingevoerd konden weer teruggezet worden, maar:

 • Stippen van NA zaterdag halverwege de middag zijn verloren gegaan. Opnieuw invoeren is daarom nodig, loop even goed na wat er ontbreekt!
 • Alle gegevens van zondag zijn verloren gegaan, opnieuw invoeren is nodig
 • Foto’s van dit seizoen zijn niet meer terug te halen en zijn dus ook verloren gegaan. 
 • Van de stippen kon niet terug worden gehaald WIE de stippen had ingevoerd, daarom zijn deze teruggezet op naam van de nazorgcoördinator van de wacht.
 • Wijzigingen die gedaan zijn in accounts van vrijwilligers sinds 14 februari zijn door ons niet terug te vinden. Heb je dus sinds half februari iets aan je account gewijzigd, dan zul je dit opnieuw moeten doen. Dit geldt ook voor secretarissen en/of coördinatoren die voor anderen wijzigingen hebben gedaan of een nieuw account hebben aangemaakt.
 • Ook voor de aanvragen van registreren bij een andere vogelwacht geldt dat alles sinds 14 februari niet terug te vinden is. Ook een dergelijke aanvraag zal dus opnieuw moeten worden gedaan.
   

Verder hebben we nog de volgende dringende adviezen, voor alle zekerheid:

 • Maak een nieuw wachtwoord aan voor het BFVW-registratiesysteem
 • Gebruik je dezelfde combinatie van wachtwoord en gebruikersnaam ook voor andere websites, maak dan voor die andere websites ook een nieuw wachtwoord aan, dat anders is dan je nieuwe wachtwoord voor de BFVW.
   

Op dit moment is het door deze aanval bijzonder druk bij het ICT-team en op het Bondsbureau, vandaar ons verzoek om vragen over herstellen van accounts, wijzigingen van wachtwoorden en opnieuw invoeren van stippen eerst aan jullie eigen coördinator te stellen. Mocht ook hij/zij er niet uitkomen dan kan het Bondsbureau om hulp gevraagd worden. Het dringende verzoek is om de ICT-mannen niet rechtstreeks te benaderen!

Bijzondere foto delen

Heeft u een bijzondere waarneming gedaan, mooie vogelfoto’s gemaakt en wilt u deze op onze site plaatsen? Mail dan naar vogelbeschermingswachtsneek@ziggo.nl

Sluit je aan bij Vogelwacht Sneek

Ben jij een natuurliefhebber en wil je graag helpen met de bescherming van vogels?
Word dan lid van de leukste vogelclub van het noorden.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.