Overslaan en ga direct naar de inhoud

Sneeker Nieuwsblad

SNEEK Vogelbeschermingswacht Sneek en omstreken heeft sinds deze week een nieuwe website. De 76-jarige vereniging kan daardoor weer jaren vooruit. Zo’n tweehonderd mensen zijn momenteel aangesloten bij deze vrijwilligersvereniging.

De nieuwe website heet www.vogelwachtsneek.nl. ,,De oude site is meer dan vijftien jaar actief geweest en was toe aan vernieuwing”, zegt Luitzen Kooistra die samen met Peter Groothoff de gegevens op de website heeft ingevuld.

De site is gemaakt door Netsupport uit Leeuwarden Peter en Luitzen zijn er het afgelopen half jaar mee bezig geweest om het bouwen en aanpassen van de site onder de knie te krijgen. Op de website wordt uitgelegd wat de vrijwilligers voor activiteiten uitvoeren en welke doelstellingen ze hebben voor natuurbehoud in Sneek en omstreken. In de basis gaat het om een tweetal activiteiten: nazorg en broedzorg. In het voorjaar zijn een ongeveer dertig nazorgers bezig in de omgeving van Sneek om in overleg met de boeren de nesten op te zoeken en om deze te beschermen tijdens de activiteiten op het land. Ook worden tellingen uitgevoerd van de nesten en soorten vogels. Deze gegevens worden geregistreerd in een app die de gegevens rechtstreeks naar de vogelwachtersbond BFVW stuurt.

Wat betreft broedzorg: op diverse plaatsen in Sneek hangen in totaal ongeveer tweehonderd nestkasten. Onder andere in het De Hooppark, op het sportcomplex van voetbalclub ONS, bij het Zwettehof en het Rasterhoff park. Ook hier worden tellingen gedaan van de nestkasten die in het voorjaar bezet zijn en worden deze doorgegeven aan de BFVW. In de herfst maken vrijwilligers deze nestkasten weer schoon zodat ze weer gebruikt kunnen worden door diverse soorten vogels. Verder doet de Vogelbeschermingswacht ook aan advisering en wordt het betrokken in projecten rondom Sneek, door gemeente Súdwest Fryslân. Kooistra: ,,Het gaat goed met de Vogelwacht in Sneek, het leden aantal is de afgelopen jaren redelijk stabiel gebleven. In februari brengen we ons blad ‘Uit-Vogelen’ uit, met wetenswaardigheden van de natuur in en om Sneek en de aantal gevonden nesten in de omgeving van Sneek. Verder organiseren wij eens per jaar een excursie. In de winter worden, indien nodig, de watervogels bijgevoerd. Ook worden diverse zwaluwwanden onderhouden in onder andere IJst en bij het Sneekermeer.”

In 2021 is als proef een aantal kapotte nestkasten vervangen voor nestkasten vervaardigd uit beton met houtvezel. De broedresultaten in deze kasten zijn goed en daarom gaat de vereniging dit jaar en volgend jaar daar verder mee.

Bovendien zijn er vorig jaar plasdraspompen aangeschaft, die het water in greppels en sloten hoog moeten houden, voor de weidevogels en hun jongen. Secretaris Myrna Kat: ,,Wij hebben zeven kleine en een grote pomp aangeschaft. Enkele enthousiaste boeren hebben er zelf ook een gekocht. We hopen dat we door deze vochtige hulp meer voltooide broedgevallen zullen krijgen. Er zijn afgelopen jaar al goede resultaten geboekt dankzij de inzet van de pompen. Helaas leverden niet alle pompen een positieve bijdrage. Enkele zullen volgend jaar op een andere plek worden ingezet.”

Zie hier voor het Krantenartikel

Bijzondere foto delen

Heeft u een bijzondere waarneming gedaan, mooie vogelfoto’s gemaakt en wilt u deze op onze site plaatsen? Mail dan naar vogelbeschermingswachtsneek@ziggo.nl

Sluit je aan bij Vogelwacht Sneek

Ben jij een natuurliefhebber en wil je graag helpen met de bescherming van vogels?
Word dan lid van de leukste vogelclub van het noorden.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.