Overslaan en ga direct naar de inhoud

Tips watervogels bijvoeren

Hoe helpen we de watervogels de winter door? 

Hoera, eindelijk ijs en sneeuw maar hoe moet het nu met de watervogels? We krijgen als Vogelwacht nu vragen over voeren en het maken van wakken voor de watervogels. We informeren u graag over het volgende.

Vaak zoeken watervogels elkaar op en houden samen als het vriest een wak open. Mocht het nu zo hard vriezen dat het ze niet meer lukt om hun wak open te houden dan kan het tijd worden om ze te helpen. Pas dan zullen wij eventueel het wak voor hen open maken, maar dat kunt u ook zelf doen. De vogelwacht heeft niet een dekkend systeem voor Sneek en omstreken.

Voeren is een speciaal verhaal. Geef alstublieft geen brood en resten van de eettafel. Het is niet goed voor de vogels en trekt ratten en muizen aan. Waar u ze wel een plezier mee doet zijn zaden en granen en zelfgemaakt groenvoer. Zelfgemaakt groenvoer? Ja, als u het eten voorbereid heeft u afval. Zoals spruitjes groen, koolbladeren witlofblad of ander groenafval. Als u dit heel klein snijdt/hakt, maar dan ook echt heeeel klein. Ze zullen u erg dankbaar zijn.

Gooi voer niet in het water, maar aan de rand van een wak met vogels, of dicht bij een groep watervogels op de walkant. Zomaar eten uitstrooien heeft geen zin. 

We hopen dat u hier wat aan heeft om onze watervogels gezond de winter door te helpen.

Ook de vogelwacht voert de watervogels bij. Zijn er plekken in uw omgeving waar veel watervogels bij elkaar komen en is het ondoenlijk om zelf of met buurtbewoners te voeren, laat het ons weten. We zullen proberen ook daar te helpen.

Bijzondere foto delen

Heeft u een bijzondere waarneming gedaan, mooie vogelfoto’s gemaakt en wilt u deze op onze site plaatsen? Mail dan naar vogelbeschermingswachtsneek@ziggo.nl

Sluit je aan bij Vogelwacht Sneek

Ben jij een natuurliefhebber en wil je graag helpen met de bescherming van vogels?
Word dan lid van de leukste vogelclub van het noorden.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.