Overslaan en ga direct naar de inhoud

Jaarverslag

Jaarverslag 2021

Tweeduizendéénentwintig begon koud. Sloten, vaarten en plassen vroren dicht. De ijspret kon beginnen. Al snel kregen we als vogelwacht vragen of we de watervogels ook gingen voeren. Natuurlijk hebben we de watervogels gevoerd.

2021 was ook een jaar zonder koekactie, zonder nazorg of jaarvergadering, zonder excursie, zonder jubileumviering 75 jaar vogelwacht Sneek. Wat klinkt dat triest. Het was ook triest.
Maar er waren ook lichtpuntjes. We mochten wel het veld in, om naar het eerste ei van Fryslân, eerste ei van de gemeente Sûdwest Fryslân en het eerste ei van de Vogelwacht Sneek e.o. te gaan zoeken..
En al die eerste eieren werden gevonden. Van onze wacht was de vinder Thomas de Jong, onze nazorg coördinator. De vindplaats was het maisveld achter het kaatsveld van Goënga Na het vinden van dat eerste ei konden we fijn los met de nazorg.
Het was geen stralend mooi jaar qua weer, maar de broedresultaten waren eindelijk weer eens beter.

Als bestuur proberen we de weidevogels ook te helpen.
Met onze fondsenwerf actie in 2020, naar aanleiding van 75 jaar Vogelwacht Sneek e.o., zijn we in de gelegenheid geweest om 7 kleine en een grote pomp aan te schaffen. Het leidde ook tot enthousiasme bij sommige boeren. Die er zelf een hebben aangeschaft. We hopen dat we door deze vochtige hulp meer voltooide broedgevallen zullen krijgen.
Er zijn afgelopen jaar hier en daar al goede resultaten geboekt dankzij de inzet van de pompen. Helaas leverden niet alle pompen een positieve bijdragen. Enkele zullen volgend jaar op een andere plek worden ingezet. Maar er blijven er ook staan, ondanks het matige gebruik door de vogels. De vogels moeten ook de gelegenheid krijgen te wennen aan plekken waar altijd voldoende vochtige grond/greppels zijn.

Naast pompen plaatsen wordt er ook geprobeerd om predatie te verkleinen door overleg met naburige vogelwachten en overleg met een jager.
De techniek staat niet stil, dus ook een weiland afzoeken op weidevogel nesten, met een drone met camera is op afspraak mogelijk. En bij het maaien zijn er proeven gedaan met een wildredder.
Bij één zo'n proef kwam Ype een jong reekalf tegen, waarvan hij een prachtige foto maakte. Daarmee won hij tot zijn verbazing de prijs van 2021 voor de omslagfoto van de HSN site.

Naast de zorg voor weidevogels is er natuurlijk ook de zorg voor de zwaluwwanden en nestkasten. In 2021 hebben we als proef een aantal kapotte nestkasten vervangen voor nestkasten vervaardigd uit beton met houtvezel. De broedresultaten in deze kasten waren erg goed.
Ook in 2022 gaan we een aantal kapotte kasten door deze betonkasten vervangen.

Ook op een ander vlak houden we ons ook bezig met goede omstandigheden voor vogels. De gemeente Sûdwest Fryslân heeft een visie ontwikkeld voor upgrading van het Pottengebied. Jelmer Luyckx heeft namens de Vogelwacht een bezwaarschrift ingediend en ingesproken bij de raadsvergadering. Want de vogelbescherming komt bij uitvoering van het plan in het gedrang.

De secretaris.

Sluit je aan bij Vogelwacht Sneek

Ben jij een natuurliefhebber en wil je graag helpen met de bescherming van vogels?
Word dan lid van de leukste vogelclub van het noorden.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.